Scouting logo

Winterhike

8
jan
2014

Hieronder een winterhike-verslag van Leroy Hollander. Samen met Jur, Anouk, Susan, Yvet, Ivo, Rick, Mischa, Bram, Nick, Denise en Karlijn deed hij mee aan de Winterhike welke georganiseerd wordt door de Sir Edmund Hillary Stam. Ook de pivo’s waren van de partij. Een tweetal postopdrachten werden door hen bedacht, gebouwd en uitgevoerd tijdens de twee daagse wandeltocht in het Twentse land.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Zaterdag

De dag begon voor ons allen erg vroeg. Nadat het om 22:10 dan eindelijk stil was in de Winterhike-app konden we met z’n allen gaan slapen. Die nacht gierden de Hike-kriebels door het lichaam van: Mischa, Susan, Denise, Karlijn en zeker ook Nick en Bram. Zij liepen namelijk voor het eerst de Winterhike van de Sir Edmund Hillary Stam Almelo! Het thema was dit jaar ’Code Oranje’
Om ‘Jawel’ 6:15 Werd ik (Leroy) al wakker om zo mij optimaal voor te kunnen bereiden op Editie 53 van de Winterhike. Waarschijnlijk volgden de rest al snel om zo nog even uitgebreid te dineren. Het weer zat nog niet erg mee, maar daar kwam  verandering in???
Aankleden- Tandenpoetsen- Afscheid nemen- Noodnummers in je mobiel zetten! En dan was het zover..
Om 8:15 kwam Ivo bij mij zodat Mischa ons om 8:30 bij mijn huis kon ophalen. Nog even babbelen met een gezond drankje (Cola) erbij en daar was Mischa. Snel even afscheid nemen en toen was het echt zo ver. We reden naar Rick en daarna op weg naar Vroomshoop waar de start was van de Hike.

Toen we er aankwamen waren Jur, Yvet, Anouk, Susan, Denise en Karlijn er al en werden we feestelijk onthaald. Nog even wachten tot 10:00 en dan hadden Jur en ik de eer om als 1e te mogen starten. Wat’n Feest! Even snel de route tekenen en wachten op de rest. Al snel hoorden we bekende namen en konden we met z’n 8en starten aan de Hike. Na een paar honderd meter kwamen we erachter dat we Karlijn en Denise waren vergeten en konden we dus een klein pauze momentje inlassen. Voor sommige mensen was dit Goddelijk! We vervolgden nu met z’n 10en de bittere tocht.
Na even goed te hebben gekeken op de kaart kwamen we erachter dat we verkeerd waren gelopen. Waar we bij het beginpunt links zijn gegaan hadden we rechts gemoeten! DomDom. Gelukkig was het niet zo heel ver om. Toen Rick erachter kwam dat de McDonalds hier ongeveer 35km vanaf zat, zagen sommigen het al niet meer zitten. Maar verderop wachtte ons de post. Om precies te zijn de Kano-post! We lieten onze kano’s ter water, deden voor de veiligheid een zwemvest aan en pakten de peddels. Daar gingen we.
Mischa zag blijkbaar dit avontuur niet zitten en liep de route. Wat een Bikkel! Het varen ging niet helemaal geweldig bij ons allen, maar naar een paar rondjes draaien en botsingen tegen de kant hebben we het toch maar mooi allemaal gehaald.

We konden ons klaar gaan maken voor de volgende routetechniek : De Kompasrichting. We troffen Chiel en Renier van Scouting de Azoelen uit Den Ham hier aan. Hier hebben we de hele tocht mee verder gelopen. Al snel wisten zij onze namen en mijn naam in het bijzonder.
We moesten eerst heel gezellig door een weiland lopen met koeienstront en vanaf hier routeschets maken. Maar natuurlijk deden we dat niet omdat we simpelweg gewoon lui zijn! We kwamen een paaltje tegen ‘B81’ en namen deze mee. Jah dat is mooi voor het R/S hok. Alleen kwamen we er na een tijdje achter dat dit onderdeel was van de route. Oeps.. Dus onze excuses voor de mensen die hier verkeerd zijn gelopen!

We kwamen na een tijde lopen/waggelen aan bij de volgende post. Hier moesten we 3 soorten opdrachten doen. Een Proef, een Doe en Papierpost. Natuurlijk wilden we beginnen met de proefpost, maar omdat hier te veel mensen waren gingen we eerst de papierpost doen. We kregen een oude kaart van Nederland en we moesten de grenzen tekenen van hoe Nederland er nu uitziet. Ook moesten we de 12 provincies benoemen. En toen… Tijd voor de PROEFPOST!!!!! ‘voedsooool’
We hadden 4 soorten schaaltjes met een sap. En een paar schaaltjes met kwark/vla. Het was de bedoeling om van deze Hollandse dingen te raden wat het was. Natuulijk zaten er kleurstoffen in, dus je kon niet zien aan de kleur wat het was. We namen uitgebreid de tijd om te genieten van dat spul. Bleek nog best wel lastig te zijn dus gingen we all-in op bananen yoghurt.
Na dit momentje genieten gingen we door naar de volgende post. Hier moesten we een hindernis parcours afleggen. Het was de bedoeling een patrouillekist met 2 balken naar de andere kant te verplaatsen en deze in een soort kano te leggen. We moesten er in gaan zitten en via een touw ons voorttrekken naar de andere kant. Natuurlijk ging dit niet, omdat we er de kracht niet voor hadden. Dus hadden we bij deze post maar mooi 1 punt te pakken!

We deden onze bepakking weer op en liepen verder met de routebeschrijving. Maar goed dat Chiel en Renier nog met ons mee liepen want ik dacht namelijk al dat we bij de volgende routetechniek waren. Onder weg kwamen we Leslie en Benne tegen. Ook van de Azoelen, deze waren bij de 2e brug verkeerd gelopen. Hier zijn zij blijkbaar een zandpad ingegaan. Niemand nam het ze kwalijk omdat sommigen van ons voelden hoe het is om verkeerd te lopen.. onder andere ik.
Aangekomen bij de post wachtte ons een kopje soep. We konden hier koeien melken. Dit was best nog wel moeilijk maar alle puntjes waren welkom. 3 hele punten hadden we hier te pakken.

Nu konden we beginnen aan de Blinde kaart. Bij deze hebben we wel heel wat kilometertjes afgesneden. Weer over weilanden lopen.. we waren het nu wel gewend. Aan het einde van deze route konden we verder met de Fotoroute. Deze liepen we redelijk snel met in het achterhoofd dat de volgende post ‘Onze’ post was (red: de post welke door de pivo’s van onze groep werd gemaakt). Blijkbaar konden sommige mensen dit tempo niet aan en raakten achter. Of niet Rick, Ivo, Mischa, Karlijn en Denise!
Eenmaal onze post in zicht gingen we hollen als gekken. We werden feestelijk onthaald en dat mag ook wel na onze stunt van vorig jaar! Over de papierpost hebben we het niet en het aantal punten dat we erbij hebben gehaald al HELEMAAL NIET! Dus tijd voor de doe-post. Onze groep had een Gouden koets gecreëerd met daar de staatshoofden van Nederland. Met een zakje (red: waxinelichthouder) die vast zat aan een pionierpaal was het de bedoeling de staatshoofden te raken. We moesten de Koning/Koningin die nu regeert als 1e raken. Onze Willempie dus. Daarna volgde Bea enz. In totaal hebben wij 5 punten verdiend bij deze opdracht.
En dan het mooiste van de post. ‘ROOKWORST’

Met een worst op de vuist vervolgden wij de route met de laatste techniek namelijk: Kruispuntenroutes. We liepen snel weg want dan konden we achter de winnaars van vorig jaar aanlopen. Lekker lui dus.
Aan het einde van deze route zagen we het toch echt. Een bordje met Hellendoorn. Het overnachtingspunt van de Hike. Om 17:21 betraden we Sporthal de Voordam. Snel naar binnen schoenen uit en lekker lui wezen. Matjes neerleggen, aan het logboek en de schets werken en wachten op de anderen. ..En toen met z’n allen lekker PATAT ETEN! Ook was het wachten voor sommigen op 20:00 want dan ging de bier verkoop los! Verder hebben we een lekkere Smoothie gemaakt van mayo verdund met water, Fanta en snoep. En toen werd het al snel 00:00

Zondag

Natuurlijk sliepen we om 00:00 nog niet dus ging het feest gewoon weer verder. Ongeveer 2 uur later werd het maar echt tijd om te gaan slapen, want morgen werd het zeker weer een lange dag. Dus als een traditie werden in sommige slaapzakken van anderen de confetti kanonnen gereed gemaakt en een voor een afgeschoten. De hele zaal was weer een bende maar hier bleef het niet bij. Onze Jur had nog 74 breeklichtjes dus haalde deze ook maar te voorschijn. Een voor een werden deze door de hele zaal gegooid/gesmeten en het feest barste los. Na meerdere malen te zijn gewaarschuwd door de Staf was het echt genoeg. Jur, Yvet en onze Bulgaar Ivo werden apart gezet. Nu konden we dus eindelijk genieten van onze nachtrust.

Na een korte maar ‘verkwikkende’ nachtrust werden we om half 7 gewekt met een rockversie van het Wilhelmus. Nadat we waren voorzien van een ontbijtpakket, fruit en koffie/thee starten de 1e koppels vanaf 7 uur. Ditmaal om de minuut.
De Gevreesde dag brak aan. Om 7:42 was het onze beurt om te starten. Buiten wachtten we op de rest en we konden weer verder. De route was Bolletje – Pijltje. We liepen onder anderen langs het Avonturenpark waar wij allen graag die beer wilden knuffelen, maar helaas.
Eenmaal aangekomen bij de post, een Hamburger erdoor heen knallen en snel weer verder lopen. Ik dacht nog even aan opgeven maar Susan, Jur en Yvet hebben me overtuigd. Dus liep ik gewoon door.
Verder met de kleurenroute. We kregen het bericht dat Mischa, Ivo, Rick, Karlijn, Denise, Bram en Nick. Ditmaal zonder onze vrienden van de Azoelen! Bij stap 16 ging het even verkeerd. We liepen een paar meters om, maar herstelden goed. Bij de post kregen we de volle 10 punten te pakken. ’Trots waren we hier op’

Verder met Vectoren. Deze route was 6950 meter. Onderweg kregen we goed nieuws. Onze vriend Bram had helaas opgegeven. Toen hij ons de eindlocatie gaf sprongen wij als een dolle een gat in de lucht. Dus konden we 5 km skippen. Aangekomen bij wederom ‘Onze’ post hadden we dus ook veel mensen ingehaald. Een vuurtje wachtte daar op ons en er was een papierpost. Met dank aan onze geliefde ex-begeleid(er)(ster?) Bert hadden we hier 9 punten te pakken. Dus voor ons gevoel schoten we omhoog op de ranglijst. We gingen verder met het vangen van appeltjes van oranje.
Na een opwarmrondjes waren we er klaar voor. Afgerond naar boven kregen we 3 puntjes, dus voor ons gevoel zakten we weer naar beneden! Even een frikadellenbroodje roosteren boven het vuur  en de tocht kon weer worden vervolgd. Jur, Yvet en Susan wouden nog niet weg en achteraf bleek dit een goed plan te zijn om toch nog even te wachten.

Nog even een Pijlenroute er door heen knallen en dan waren we toch echt op het eindpunt.

We hebben het gehaald! Met trost konden we onze beloning ophalen. EEN INSIGNE!  Eén voor Eén waggelden de anderen binnen en konden we gezamenlijk starten aan een boerenkoolmaaltijd. Natuurlijk  zaten wij al weer bomvol met patat en een frikandel XL

De Winterhike zit er dan alweer op! Grenzen zijn verlegd, tijdens deze tocht door het Twentse landschap. We dragen nu ook de insigne met trots. Het was een geslaagd weekend.

De uitslag van ons. Van de 48 Junioren die mee deden zijn wij geworden!

Jur en Ik – 28!
Anouk, Susan en Yvet – 32!
Ivo, Rick en Mischa – 36!
Bram en Nick – 38!
Denise en Karlijn -43!

Voor de Volledige uitslagen en hoeveel punten we hebben gehaald bij alle posten  kun je terecht op de site: www.winterhike.nl

Groetjes: Leroy Hollander!
Foto’s: https://www.facebook.com/groups/152666924762860/

Top